'Ik vind het belangrijk om significante psychosociale thema’s in het licht te zetten, om wakker te schudden, de geest te verruimen en moed te stimuleren. Het beïnvloedt namelijk de kwaliteit van ons leven.'

“The purpose of life is to find your gift, the meaning of life is to give it away”

Biografie in vogelvlucht

Geboren in 1965 in Zuid-Limburg, in een nonnenkliniek voor ongehuwde moeders, werd Miranda afgestaan bij geboorte door haar verkrachtte biologische moeder. Dit tragische begin van haar leven had uiteraard verstrekkende gevolgen voor haar psychologische ontwikkeling. Toen ze 1 jaar oud was werd ze opgenomen in een pleeggezin uit Maastricht, dat al een vier jaar ouder pleegbroertje had geadopteerd. Toen ze acht was werd ze officieel geadopteerd door dit gezin, omdat haar biologische moeder toen pas wilde tekenen voor wettelijk afstand doen van haar.

Het adoptiegezin waar ze in opgroeide voelde niet als warm thuis voor Miranda, hoewel er op materieel en praktisch gebied alles was, maar de emotionele koestering, aanraking en verbondenheid ontbrak met de adoptieouders. Binnen het adoptiegezin heerste er veel spanningen en persoonlijke issues bij het echtpaar. Miranda trok zich daardoor (emotioneel) terug op haar kamertje en zocht hulpbronnen om zich emotioneel te voeden. Muziek werd enorm belangrijk en ze ontwikkelde allerlei muzikale activiteiten zoals het volgen van muziekopleidingen, zingen, liedjes schrijven, gitaar en piano spelen en vanaf haar pubertijd was ze vooral druk met studio´s, bandjes, optredens, artiestenbureaus en producers. Deze muziekwereld gaf haar de mogelijkheid om zich emotioneel te uiten en aandacht te krijgen. Muziek werd Miranda’s ultieme taal. Schrijven werd haar tweede taal en volle dagboeken en gedichtenbundels volgden. Deze expressie hield haar emotioneel gezond en verbonden met haar innerlijke gevoelswereld.

Ook haar vriendschappen in de pubertijd waren enorm belangrijk voor haar om een warme omgeving op te zoeken waar ze zich wél gehoord, gezien en begrepen voelde. Echter door die eerste vertrouwelijke relaties in haar leven, werden haar trauma’s en pijnpunten aangeraakt. Haar onveilige hechtingsstijl, ontstaan door haar verleden, kwam naar voren. Verlatingsangst, wantrouwen, claimgedrag en onzekerheid zorgde voor een opeenvolgende rollercoaster aan emoties en gevoelens. Pas eind negentiger jaren ging ze hier serieus mee aan de slag en er volgden drie afzonderlijke therapeutische trajecten van in totaal vijf jaar, waardoor ze haar trauma’s verwerkte en grote persoonlijke groei doormaakte.

Haar relaties waren zeer leerzaam en belangrijk voor haar ontwikkelingsproces. In haar pubertijd kreeg ze haar eerste samenwoonrelatie van 8 jaar met een zachte man. Tijdens die jaren besteedde ze nog steeds veel tijd en energie aan haar muzikale passie. Maar de comfortzone met haar vriend was niet het leven dat ze wilde. Ze wilde een veel avontuurlijker en vrijer leven. Op haar 32e besloot Miranda een nieuw leven te beginnen in het midden van Nederland. Daarnaast ging ze ook haar gevoelens voor vrouwen onderzoeken en leven. Ze kocht een eigen huis en begon aan een zeer gevarieerde loopbaan met diverse managementfuncties binnen 35 bedrijven, waardoor ze op acht verschillende plekken in Nederland woonde. Deze zakenwereld stuitte haar door het inhumane klimaat op den duur tegen de borst, waardoor ze steeds meer freelance wilde werken, met tussenpozen van vrij zijn. Tussendoor organiseerde ze landelijke events voor lesbivrouwen door heel Nederland. De definitieve werkommezwaai kwam toen ze in 2000 een burn-out kreeg, toen het bedrijf failliet ging waar ze in vaste dienst was. Ze richtte zich na herstel op counselling & training, tijdelijke opdrachten en studeerde psychologie.

Begin van de 20e eeuw, ontmoette ze haar eerste vrouwenliefde, een dj, op een gayparty in Amsterdam, werd verliefd en samen startten ze een entertainmentburo voor gayparties, muziek was hun gemeenschappelijke passie. Het teamgevoel was groot maar de relatie duurde helaas niet voort. Er volgde een periode van veel uitgaan in het lesbische circuit, veel dates en avonturen met vrouwen. Uiteindelijk ontmoette ze haar tweede vrouwenliefde, een beeldend kunstenaar, waar met name een fysiek vurige relatie mee ontstond, maar emotioneel en intellectueel werkte het niet, waardoor ze de relatie verbrak. Enkele jaren van ongebondenheid en vrijheid volgden. Tot het moment dat Miranda via facebook door een psychologe werd aangeschreven, waarmee ze na een aantal maanden schrijven, een gepassioneerde relatie kreeg. Het avontuur duurde niet voort, hoewel er veel diepgang en verbondenheid was, maar de vrouw ging terug naar haar echtgenoot.

Door de therapietrajecten en lerende ervaringen met relaties is er grote innerlijke rust en harmonie ontstaan. Ook heeft Miranda 14 jaar in een antikraak boerderij gewoond midden in de polder, waardoor ze stilte en rust volledig is gaan omarmen. Sinds 2012 is ze happy single. Tegenwoordig werkt Miranda nog slechts 3 dagen als counselor & trainer, veelal online. Ze geeft graag door wat ze geleerd heeft om bij te dragen aan positieve transformatie van mensen. Ze is er een voorbeeld van dat het verleden niet blijvend ontwrichtend hoeft te zijn voor de rest van je leven.

Nog steeds organiseert ze initiatieven voor vrouwen, nu minder grootschalig en alleen nog in Noord Holland. Het drukke bestaan van voorheen heeft ze ingeruild voor harmonie en stilstaan. Ze schrijft boeken met grote levensthema’s en is inmiddels bezig aan haar vijfde boek. Haar muziekpassie bestaat nog steeds. De laatste 10 jaar trad ze niet meer op, wel schrijft ze weer liedjes en neemt deze op in haar home-studio, waarna deze liedjes online te streamen zijn. Ze is voornemens najaar 2024 weer te gaan optreden via livingroom-sessions. Momenteel werkt ze aan haar nieuwe muziekproject JazzGirlMusic.

Vriendschappen zijn eveneens nog steeds belangrijk in haar leven. Op dit moment is ze actief om nieuwe vriendschappen te bouwen omdat oude vriendschappen niet meer aansloten door haar groeiproces. Ze woont sinds zomer 2019 in de gemeente Waterland met haar twee poezenmeiden Mooitje & Gypsy en is gelukkig met dit vrije leven. Met haar oude cabrio maakt ze regelmatig mooie tochten door natuur, dorpjes en steden of gaat ze naar haar geliefde zee. Grote toekomstplannen zijn er niet meer maar ze wil in 2032 een kleine camper kopen waar ze regelmatig mee op pad wil gaan in Nederland en een paar keer per jaar naar Scandinavische landen wil trekken. Vrijheid en een eenvoudig harmonieus leven leiden is Miranda’s grootste waarde geworden. “Vrijheid en harmonie ontstaan vanbinnen”, zegt ze. Creativiteit blijft haar grootste passie.

Met passie. Miranda Nanda Maria van Dijk.

© 2016-2024 Miranda N M van Dijk. Alle rechten voorbehouden.