Het leven en de mens kent diverse fasen en lagen. Ik (onder) zoek nieuwsgierig die lagen en wil verdieping brengen én vinden. Door mijn cholerish temperament (vurig en onderzoekend), zocht ik als kind al naar het afpellen tot de kern. Waar zich het wezenlijke afspeelt en waar de schatten van het leven te vinden zijn. De geijkte paden bewandelen vond ik niet interessant. Mijn scheppingsdrang zat diep en ik wilde er naar luisteren. Ik kan en wil niet anders, het is mijn essentie. Ik beschouw niets als vanzelfsprekend en laat mijn kritisch oog en oor de ruimte. Niet om te oordelen maar om het leven mooier te maken en mogelijkheden te creëren. Er leefde een sterke overtuiging in mij dat ik niet voor niets op deze pittige wijze op de wereld was gekomen. En ik voelde een intuïtieve verantwoordelijkheid om achter de betekenis te komen. Nu, onderweg in de tweede helft van mijn leven, weet ik dat ik die betekenis uiteraard zelf geef en dat creëren, aanmoedigen en inspireren de kern van mijn missie is. De vorm waarin ik dat doe, werd door diverse fasen heen ontwikkeld, veranderd en verder uitgekristalliseerd. Wie ik ben valt nu samen met wat ik doe. Mijn maatschappelijk masker legde ik lang geleden af. Door constante groei en ontwikkeling, wat ik van groot belang vind, zijn er tijdens diverse fasen ook steeds nieuwe mensen in mijn leven geweest. Vaak passanten, een paar langdurige contacten en soms mensen die noodzakelijke levenslessen brachten en daarna weer verdwenen. Allemaal waardevol om mijzelf heel goed te kunnen leren kennen en uiteindelijk te worden wie ik altijd al was in mijn pure kern. Door zelfkennis begrijpen wij de ander en de wereld om ons heen ook veel beter. En ontstaat er harmonie. Dit is voor mij het allerbelangrijkste: mijn diepste expressie leven en in harmonie met mijzelf en mijn omgeving zijn. En dat is mij gelukt.

Tevens geniet ik van eenvoud, stilstaan en stilzijn. Warme huiselijkheid en het kleine dat groots is. Bijvoorbeeld met vrienden of lieve mensen genieten van mooie gesprekken en heerlijk eten & drinken. Aan zee of het water mijmeren en nieuwe ideeën vinden. Aan een open haard nestelen met een glas port en mijn pen. Verrast worden door bijzondere ontmoetingen. Tranen voelen bij een prachtige film en wegdromen bij een rakend stuk muziek. Gegrepen worden door woorden in bijzondere boeken en tijdens inspirerende lezingen en energieke voordrachten. Ik heb weinig nodig om schoonheid te zien en geluk te ervaren. Aan het einde van onze levensreis gaat het niet om wat we aan bezittingen hebben vergaard of hoeveel geld we verdienden. Onze liefdevolle verbindingen, wie we hebben (aan)geraakt en geholpen, wat we hebben gegeven aan de wereld om ons heen, is waar het in mijn beleving wezenlijk om gaat naast innerlijke balans vinden en onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en het leven ervaren. 

Bijna 14 jaar leefde ik tot medio 2019 in de schoonheid en stilte van de natuur in de Purmerpolder, in een (anti-kraak) stolpboerderij, op een steenworp van Amsterdam. Daarvoor woonde ik ook avontuurlijk, in een klein zomerhuisje vlakbij de Zee in Zandvoort en daarvoor in een monumentaal pand uit 1600 met een historisch plafond van 8 meter hoog in Gorcum. Allemaal plekken met veel rust en privacy en nauwelijks mensen om mij heen. Die afgelegen woonsituatie had als gevolg dat ik mijzelf nog beter kon leren kennen, omdat ik niet afgeleid werd door een drukke omgeving. Het heeft mij veel verdieping gebracht.

Vanaf medio 2019 woon en leef ik in een nieuwe omgeving en startte er een nieuw hoofdstuk in de regio Waterland (hoe toepasselijk omdat ik gek ben op water) waardoor ik nog steeds kan genieten van de natuur en het fraaie Markermeer/IJsselmeer is heel dichtbij. Een aparte karakteristieke woning in een betoverend klein dorpje, met weer een hoog plafond, waar ik kan werken, schrijven, mijmeren, musiceren, nieuwe initiatieven kan bedenken en organiseren, en kan opladen en tot rust kan komen.

Als ik zin heb in dynamiek, cultuur en drukte dan zoek ik dat bewust op, want Amsterdam, Hoorn en Edam zijn vlakbij. Maar als ik thuis ben dan is het sereen en harmonieus. Dan is er veel ruimte voor creativiteit en expressie en de stilte en natuur waar ik enorm van hou en waar ik samen met mijn twee lieve poezenmeiden Mooitje en Gypsy geniet van het leven.

‘Ik ben een vrij mens geworden en het leven is mijn grote liefde. Dat geschenk gun ik elk mens. Ik hoop met wat ik doe bij te dragen aan levensvreugde en inspiratie van mensen.’

Purmizomer

© 2016-2024 Miranda N M van Dijk. Alle rechten voorbehouden.